Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Vonzó és versenyképes utazási lehetőséget kínál az új vasúti menetrend

2014.11.19

Rövidebb menetidő, új, közvetlen összeköttetések és sűrűbb vonatközlekedés jellemzi a 2014. december 14-től életbe lépő vasúti menetrendet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával kialakított menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a vonatközlekedés az elővárosi, a belföldi távolsági és a nemzetközi forgalomban utazók számára is egyre versenyképesebb, vonzó alternatívát jelent. A könnyebb tájékozódást az elővárosi vonalakon tavaly bevezetett viszonylatszámozás kiterjesztése segíti. A jövő évben még több, korszerű, kényelmes elővárosi motorvonat áll forgalomba.

Megkönnyíti a vonalhálózat átláthatóságát, az utasok tájékozódását a budapesti agglomerációs vonalak viszonylatszámozásának kiterjesztése. Az új vasúti menetrendben a legfeljebb négy karakterből álló betű- és számsorok még több járatnál mutatják, hogy az adott vonat merre és milyen megállási renddel közlekedik. A betűk a vonatnemre utalnak, azaz például S jelzi a személyvonatot, G a gyorsított személyvonatot, míg a zónázók a Z megjelölést kapták. A számok pedig a városi közlekedésben megszokott viszonylatokhoz hasonlóan az útvonalat azonosítják. A jelölés a több vasútvonalat is érintő budapesti átlós járatok miatt esetenként eltér a korábbi vasútvonal számoktól.

2015 végéig mind a negyvenkét új beszerzésű FLIRT-motorvonat forgalomba áll a fővárosi agglomerációs vonalakon, valóban kényelmes utazást garantálva. Megszépül több vasútállomás, és folytatódnak a vonalátépítések is.

Tovább bővül a menetrendi kínálat Budapest elővárosában. A tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé vált, Kőbánya-Kispest–Kelenföld–Székesfehérvár között közlekedő G43-as gyorsított személyvonat mellett S36-os jelzéssel Kőbánya-Kispest és Tárnok között is átlós viszonylatot alakítottak ki. Kőbánya-Kispest és Kelenföld között az eddigi egy órás követési idő helyett így már félóránként kínál közvetlen és gyors eljutási lehetőséget a vasúttársaság korszerű motorvonatain. Kőbánya-Kispestről vonattal vagy autóbusszal a ferihegyi repülőtér is elérhető.
Elsősorban a fővárosban tanulók számára nyújt gyorsabb, kényelmesebb utazást a Sátoraljaújhely és Budapest között pénteken, visszaútban pedig  vasárnap, huszonöt perccel rövidebb menetidővel közlekedő Hosszú lépés diákvonat, amely Mezőkövesd és a főváros között nem áll meg. A vasárnapi Hétmérföldes vonat Debrecentől megállás nélkül halad, így húsz perccel rövidebb menetidővel jut el Zajtáról Budapestre.

A pálya korszerűsítése és a menetrend változása révén Budapest és Baja között általánosságban fél órával csökken a menetidő. A légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatokból álló expressz vonatok két és fél óra alatt teszik meg a Kelenföld és Baja közti távolságot.
December 14-től már naponta tizenhat InterCity vonatpár közlekedik a két nagyváros között, országos szinten az egyik legsűrűbb vonatközlekedést nyújtva.

A Budapest–Pécs vasútvonalon az első Dombóvárról induló és az utolsó Dombóvárra érkező vonat kivételével, amelyek az elővárosban csak Érd-felsőn és Kelenföldön állnak meg, változatlanul ütemes rendben, de Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, valamint Dombóvár–Pécs viszonylatban közlekednek a személyvonatok. Budapest és Dombóvár között kényelmes, modern, légkondicionált vonatok viszik az utasokat.

Egyszerűbbé válik a fővárosban tanuló pécsi diákok közlekedése, hiszen iskolai időben péntekenként Budapestről Pécsre, vasárnaponként pedig Pécsről Budapestre biztosít gyors eljutási lehetőséget a Zsolnay InterCity. A vonat Budapest és Dombóvár között a Rippl-Rónai IC vonattal együtt közlekedik. 

Átszállás nélkül kínálnak közvetlen eljutási lehetőséget a vasúttársaság új járatai a keleti országrész és az osztrák főváros között.  Az étkezőkocsival közlekedő Hortobágy EuroCity Debrecenből, az Avala EC pedig Belgrádból indulva, Kőbánya-Kispesten és Kelenföld állomáson át teremt új eljutási lehetőséget Bécsbe. Mindkét járat az utazók számára optimális időpontban közlekedik, egyúttal átszállásmentes kapcsolatot nyújt Bécs és Szolnok, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kecskemét, Hajdúszoboszló között. Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bővül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetőség. A vonat indulásához új, kedvezményes ajánlatokat dolgozott ki a MÁV-START Debrecen vagy Kecskemét és Bécs közötti viszonylatban.

Új vasúti összeköttetést biztosít Pozsony, Prága és Berlin érintésével Budapest és Hamburg között a MÁV-START, egyúttal ötven perccel csökken a Zürich és Budapest közti kapcsolatot jelentő Wiener Walzer EuroNight éjszakai vonat menetideje.  Budapest és Szófia között a Serdika vonatpár teremt összeköttetést, a Citadella EuroCity vonatpár pedig ismét Budapest és Ljubljana között közlekedik. A magyar és a szerb főváros között biztosít új kapcsolatot az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonatpár, amely a nyári szezonban hetente egyszer közvetlen eljutási lehetőséget nyújt Budapest és Thessaloniki között. Nyáron hetente háromszor indulnak vonatok az Adriai-tengerhez, kétszer pedig a Fekete-tengerhez. Split mellett már Rijekát és Várnát is közvetlen vonat köti össze Budapesttel. Kijev és Budapest között a Latorca IC közlekedik, hetente 3-szor Lvov-i kocsival, a korábbi Tisza expressz pótlásaként.

A 2014. december 14-től érvényes menetrendről részletes tájékoztatás található a www.mav-start.hu honlapon, információ kérhető a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az idén kezdődött uniós pénzügyi ciklusban minden korábbinál nagyobb fejlesztési lehetőségek nyílnak a vasút számára, a szolgáltatási színvonal így még látványosabban nőhet tovább. A mintegy 1600 milliárd forintnyi összértékű vasúti és városi-elővárosi nagyprojekteken túl a szakminisztérium egyebek mellett a szűk keresztmetszetek fokozatos felszámolását is támogatni kívánja. A legtöbb fennakadást okozó helyszíneken tervezett beavatkozások további menetrendi fejlesztéseket alapozhatnak meg. A vasútállomások és buszpályaudvarok egymás mellé költöztetésével még jobban összehangolt szolgáltatást kínálhat a hazai közösségi közlekedés.


Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: