Nemzetgazdasági Minisztérium

Az Országgyűlés elfogadta a 2015-ös adótörvényeket

2014.11.19

Az adórendszer három legfontosabb pillére 2015-ben is a családok támogatása, a kis- és közép vállalkozások alacsony adózása és a különadók fenntartása.
Ez az adórendszer már bizonyított: pénzügyi stabilitást, szociális biztonságot és gazdasági növekedést képes biztosítani Magyarországnak. Változatlan az az elv is, hogy a kormány a gazdasági növekedés érdekében a munkát terhelő adókat igyekszik csökkenteni.

A kormány az adórendszer súlypontját a jövedelmeket terhelő adókról, a fogyasztási, forgalmi típusú, valamint a környezetvédelmi- és egészségvédelmi célú adókra helyezi át. Maradnak a különadók is 2015-ben.

A kormány a családok támogatását jövőre tovább növeli. Ha egy pár a házasságkötés – s később a gyermekvállalás – mellett határoz, biztosan számíthat az állam támogatására.

Jövőre majd negyvenezer házaspár kasszájában nagyjából egymilliárd forintot jelent az első házasulók adókedvezménye. Az összeg 2016-ban megháromszorozódik. Az új lehetőség voltaképpen a gyermekek után járó kedvezmény adóügyi előzménye, kiegészítése.

Az adók befizetése, beszedése – mint a költségvetés legmarkánsabb bevételi eleme – elengedhetetlen az ország fennmaradásához, az állam működtetéséhez, a közfeladatok ellátásához, a jóléti kiadások finanszírozásához. Az adóbevételek védelme és növelése nemcsak a kormányzat, hanem a nemzet egészének érdeke. Ezért fontos, hogy a jövőben is szűkítse a kormány az adócsalók mozgásterét és minden lehetséges eszközt felhasználjon az adóelkerülés elleni küzdelemben.

Az  elfogadott adócsomag épp ezért számos ilyen intézkedést tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb, az Európa szerte is példaértékű - áfacsalások megelőzésére létrehozott -ellenőrzési rendszer: az EKÁER. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomban hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

 A módosítók közül a legtöbb embert a cafeteria szabályainak változása érinti. Magyarországon a munkabéreket 16 %-os adókulcs terheli, Európában az egyik legalacsonyabb kulcs a mienk. A Kormány éppen a jövedelmek egyre csökkenő terhelése miatt kezdeményezte a béren kívüli juttatásokat érintő közterhek rendszerének átalakítását. Jövőre a kedvezményes juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken, a 200 ezer forint feletti rész pedig csak Szép-kártyára utalható.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: