Külgazdasági és Külügyminisztérium

A Déli Folyosó gázvezetékről folyó magyar-görög-bolgár-román tárgyalások

2014.12.04

2014. december 1-jén Magyarország, Görögország, Bulgária és Románia egyeztetést folytattak Athénban a Déli Folyosó gázvezeték-hálózat kiépítésének kérdéseiről, ahol hazánkat Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviselte.
Oroszország Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után Magyarországnak további lehetőségek után kell néznie, hogy hazánk biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani. Ezek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a Déli Folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása.
A folyosó egy reális, középtávon kivitelezhető, és finanszírozás szempontjából is életképes projekt, amely dedikált nagyvezeték építése helyett a meglévő vezetékek összekötését (interkonnektorok) és a hiányzó infrastruktúra kiépítését valósítaná meg. A folyosó koncepciója élvezi az EU támogatását, megjelent többek között az uniós állam- és kormányfők által elfogadott 2014. márciusi európai tanácsi következtetésekben. A görög-bolgár-román-magyar gázfolyosónak kiemelt szerepe van az EU forrásdiverzifikációja szempontjából.


Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: