poliészter termékek, billenőfelépítmények, ipari ajtók forgalmazása, bizományi termékek forgalmazása, gumióvszerek, dió, kazánházak, ISO rendszerek, speciális mélyépítés, súlyfürdő, reflex masszázs, műszaki fotó, repülőgép, dohány fojtás és újraszárítás, hajszálértágulat eltűntetés, töltőállomás építés, női higiéniai termékek, mélyalapozás, parkettaápolók, villanymotorok gyártása orvosi műszerekhez, kulturális körutak, informatikai fejlesztés, teherhordó szerkezetek, élelmiszergyáró berendezések, facility management, reklám kiadványok, építési szigeteloanyag, steril termékek, mélytengeri külföldi szállítás, szabadstrand, EU auditálás, inzulin forgalmazás, autódaruk, kosaras autódaruk bérbeadása, elektronsugaras hegesztés, ugatásgátló készülék, mérnöki szaktanácsadás, molnárkocsi, elektromos mérőműszerek javítása és kalibrálása, elektromos felszerelések, pontkeresők, sövényvágó, jégkrém és fagyasztott desszertek, villamosenergia szolgáltatás, bozótírtás, klímatervezés, hajó utak, ipari világítás, ipari hofokméro berendezések, lovastúrák, elektromos hangberendezések, print shop, megmunkált fa gyártmányok, bitumen, cement és beton típusú termékek és felszerelések, takarmányorlés, rendelésre, biztonsági felügyelet, használati melegvíz termelés, vibrációs zsírszívás (PAL), átviteli és elosztó feszültségszabályozó, laboreszközök

Igazságügyi Minisztérium

Új kegyelemi eljárás lép életbe a tényleges életfogytiglanra ítélteknél

2014.11.19

Új kegyelemi eljárás lép életbe a tényleges életfogytiglanra ítélteknél a büntetés-végrehajtási törvény keddi módosítása értelmében, negyven év után automatikusan, hivatalból indul az eljárás – ismertette Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.
A törvénymódosítás oka, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az idén elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt, mert "az elítéltnek nincs meg a reményhez", az ítélete felülvizsgálatához való joga – emlékeztetett Répássy Róbert.
Közölte: a kormány kezdeményezésére módosított törvény bevezeti a hivatalból induló, automatikus kegyelmi eljárást azoknál az elítélteknél, akiknél a bíróság az életük végéig kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.
Répássy Róbert kijelentette, a igazságügyi tárca álláspontja szerint a törvénymódosítással a magyar jogalkotó végrehajtotta a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletét.A tényleges életfogytiglant a bírák "minden aggály nélkül alkalmazhatják", hiszen az új kegyelemi eljárás lehetővé teszi azt, hogy negyven év letöltött büntetés után felülvizsgálható legyen a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés – mutatott rá.
Répássy Róbert szólt arról, hogy a kegyelmi döntések nyilvánosságra hozatala mindaddig nem oldható meg jogilag, míg az ítélet nem nyilvános adat.
Elmondta, a kegyelemre való alkalmasságot egy büntetőbírókból álló kegyelmi bizottság vizsgálja majd. A testület öt tagját a Kúria elnöke jelöli ki. A törvény úgy fogalmaz, hogy a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit vizsgálja meg a bizottság – tette hozzá.
Répássy Róbert közölte, a bizottsági indokolt vélemény köti az igazságügyi minisztert, de nem köti a köztársasági elnököt. Tehát az igazságügyi tárca vezetője az államfőhöz változtatás nélkül továbbítja a kegyelmi bizottság javaslatát. A köztársasági elnök ez alapján továbbra is szabadon mérlegeli a kegyelem megadását – magyarázta.
Mint elmondta, az államfő nem csak úgy dönthet, hogy valakit szabadlábra helyez, hanem úgy is: törlik az ítéletből a feltételes szabadságra bocsátás kizárást. Ezzel még automatikusan nem kerülne szabadlábra az elítélt, hanem bíróság által megvizsgálható a feltételes szabadságra bocsátása.

A törvény jövő évben lép hatályba. Az államtitkár számítása szerint az első olyan ügyek, amelyekben ezt az új eljárást alkalmazhatják, 25 év múlva kerülnek sorra.

Mint magyarázta, 1999 óta van tényleges életfogytiglan a magyar büntetőjogban, és a 2000-es évek elejétől alkalmazzák azt a bíróságok. Tehát egy életfogytiglanra ítélt 14 évi büntetését tölthette le eddig – mondta Répássy Róbert.
Közölte, egy hónappal ezelőtti adatok szerint Magyarországon 275 ember van, akit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, közülük mintegy 40 tényleges életfogytiglanra ítélt. A 40 ítéletből még nem mindegyik jogerős – jegyezte meg Répássy Róbert.
Az eseményen készült felvétel vágatlan változata megtekinthető a kormany.hu sajtószobájában.


Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: