Igazságügyi Minisztérium

Répássy Róbert a forintosításról

2014.11.19

A fair bankokról szóló törvény pedig javítani fogja a jövőbeni hitelezésben az adósok helyzetét – közölte Répássy Róbert államtitkár a Jobbik képviselőjének felszólalására reagálva az Országgyűlésben 2014. november 17-én.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára megköszönte, hogy megszavazták a törvényjavaslatokat, amiket a devizahitelesek megsegítésére hoztak. Az egyösszegű végtörlesztés és az árfolyamgát is sokakat érintett – jelezte. A bankok valóban becsapták meg az embereket, 1000 milliárddal rövidítették meg a devizahiteleseket – jelentette ki, hozzátéve: az elszámoltatás úgy történik meg, hogy részben a tőketartozás csökken, részben pedig úgy, hogy akik már törlesztettek, visszakapnak a bankoktól. Ezek után kerül csak sor a forintosításra – hívta fel a figyelmet. A fair bankokról szóló törvény pedig javítani fogja a jövőbeni hitelezésben az adósok helyzetét. A kormány mindent megtett, amit a jogi keretek engedtek, és azt kérte ezeket az eredményeket ne söpörjék le az asztalról.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormány banki elszámoltatásról szóló csomagja hat-nyolc százalékot visszaad a terhekből, miközben a törlesztőrészletek 90-100 százalékkal nőttek átlagosan. Megjegyezte: a kettő közötti különbözetről a kormány eddig nem tudott és nem akart semmit sem mondani. Hol a különbözet, ki nyelte le? – kérdezte.

A politikus szerint nemhogy nem számoltatják el a bankokat, hanem paktumot kötöttek a velük, s a megállapodás csak nagyon kis részét érinti "az orvul elvett javaknak". Megjegyezte: arcátlan kettős mércével a gazdagok kormánya 180 forinton engedte törleszteni a jobb módúakat, a nehezebb sorsúaknak pedig "odavág" egy 250 forint feletti árfolyamot. Ez a kormány rendezése, vagy a megoldás kivívása azokra vár, akiket otthagytak az út szélén, mert ha igen, akkor utcára hívják őket – közölte.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: