Honvédelmi Minisztérium

Európa biztonsága szempontjából kritikus döntések születtek Wales-ben

2014.12.04

Európa közvetlen környezete újabb és újabb válságokkal terhelt, amelyeket a nemzetközi közösségnek biztonsága érdekében kezelnie kell - mondta Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a NATO 2014: a Szövetség a walesi csúcstalálkozó után elnevezésű konferencián.
A közigazgatási államtitkár elmondta: az Európa biztonságát befolyásoló tényezők jelentősen romlottak, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság miatt jelentősen csökkentek a védelmi kiadások, ami az európai védelmi képességek bizonyos fokú gyengüléséhez vezetett - vélekedett.
Dankó István úgy látja, a NATO walesi csúcstalálkozóján Európa biztonsága szempontjából kritikus döntések születtek, a legmagasabb szinten deklarálták, hogy a védelem igenis számít, és a tagállamok kötelezettséget vállaltak védelmi kiadásaik növelésére.
Arra is kitért, hogy Oroszország a nemzetközi jogot megsértve lép fel Ukrajnában, és az ország katonai aktivitása megnövekedett az elmúlt időben. Oroszország tevékenysége elsősorban a NATO északkeleti régiójában egyre fokozottabb figyelmet igényel, és határozottan kell reagálni, egységesen kell fellépni az ilyen, biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben - hangoztatta az államtitkár.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: a NATO továbbra is főszerepet vállal a válságokban, ez a legfontosabb fóruma a transzatlanti párbeszédnek minden, a kollektív biztonságot érintő fenyegetéssel kapcsolatban. A jelenlegi helyzet próbára teszi a NATO erejét, de a szövetség képes arra, hogy a többszörös biztonsági kihívásoknak megfeleljen - vélekedett.
Mint mondta, az elmúlt egy évben drámai események történtek Európában és a szomszédságában, az ukrajnai helyzet a hidegháborús időket idézte. Ukrajna helyzete érzékeny kérdés a közös határ és a magyar kisebbség miatt - tette hozzá. Az államtitkár szerint Magyarországnak a kollektív védelem mindig is fontos marad, az ország teljesíti a kötelezettségeit, és elkötelezett amellett, hogy fokozatosan növelje védelmi költségvetését a következő években.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: