zárt és nyitott profilok, fekete krómozás, hulladékmegsemmisítők, kiálllításmuködtetés, kompresszorjavítás, forgácsolóanyagok, nemzetközi szállítmányozás, dízel autók javítása, libatenyésztés, falazóhabarcsok, szőlőborok, tápszerek, trópusi fapadlók, hangszer elektronika, szennyszűrő, promóciók, rozsda és saválló acélok, szabadstrand, számítógépes operációs rendszer-szoftverek, hipnózis, összeszerelt fémtermékek, vákuumcsomagolt termékek, utak tervezése, építési szigeteloanyag, box, elektromos kapcsolók beszerelése, légszárítók, utasszállító autók kölcsönzése, alkatrészek és kellékek, belsoégésu motorok, épületkarbantartás, akkreditált nyelvvizsgák, nagynyomású tisztítóberendezések, virág vagy mezei hagymák, építkezési anyagok, belső, csővezeték idom, parketták gyártása, új és használt autó értékesítés, ipari folyamatmérési berendezések, esküvői fotózás, pénzügyi átvilágítás, takarékszövetkezetek, kivéve állami, kerti tó, mélytömörítés, energiatároló termékek, bevizsgálás, keserű, burkolási szakmunka, mezőgazdasági tanácsadók, szemhéj plasztika, ugatásgátló készülék, melegen hengerelt szög és idomacélok, műszaki üzemi terv, sátor bérlés, távhő szolgáltatás, háztartási gázégok, ácsmunka, nem menetrend szerinti légiutas szállító, ipari akkumulátorok kereskedelme, reklám kiadványok, emelotartgoncák és alkatrészek

Honvédelmi Minisztérium

Biztonsági jegy a földrajzi jelzés nélküli borokra

2014.11.19

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) határozatában tagjai számára kötelezővé tett intézkedést Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiterjeszti a piac további szereplőire is. Ez az intézkedés lehetővé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását valamint a teljes termékpálya nyomon követhetőségét a földrajzi jelzés nélküli borok területén.

Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, az intézkedés célja, az oltalom alatt álló eredet-megjelölést vagy földrajzi jelzést nem viselő borászati termékek piaci forgalmának teljes felügyelete. Hozzátette, a borászati termékek forgalomba hozatalát követően az ellenőrzés a HNT valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóságának feladata lesz. Az ellenőrzés kiterjed majd a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra egyaránt. Az ellenőrzési rendszer alapja egy olyan adatbázis, amely értékes piaci információkkal bír a folyamat szereplői részére, amelyet jogosultsági alapon lekérdezhetők lesznek.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a konzultáción elmondta, hogy a borágazaton túl más szakmaközi szervezetek is hasonló lépéseket fontolgatnak, így a tej vagy a hús termékpályán is várható hasonló intézkedés.

Tornai Tamás, a HNT elnöke elmondta, hogy ellenőrzési jegy ellenértéke 30 forint a kiszerelési egység minden megkezdett literére, amelynek egy része az ellenőrzésre más része pedig a hazai borászatok minőségfejlesztésére lesz visszaforgatva. A HNT köteles lesz a befizetett ellenőrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint minden negyedév végét követő hónap 10. napjáig honlapján nyilvánosságra hozni az ellenőrzési díj felhasználására vonatkozó beszámolóját.

Gál Péter, a HNT szakmai igazgatója bemutatta az ellenőrző jegy mindennapi működését az igényléstől a palackra kerülésig. A biztonsági jegyen elhelyezett nyílt adatok bármely BAR Code olvasóval, akár a kereskedő, a viszonteladó, vagy akár a vásárló/felhasználó által kiolvashatók, kinyerhetők (mobiltelefon, tablet, stb.) Ezen adatok megismeréséhez nem szükséges azonosítás. Lesznek továbbá a jegyen olyan adatok is, amelyek csak az ellenőrzésben érintett hatóságok részére (NÉBIH, NAV, stb.) hozzáférhetők.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: