Földművelődésügyi Minisztérium

Világkonferencia kezdődik a táplálkozásról a FAO római székházában

2014.11.19

A globális éhezés elleni küzdelem új irányvonalai szerepelnek a napirenden a ma kezdődő II. Táplálkozási Világkonferencián (ICN2). A kétnapos tanácskozást az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában rendezik több mint száz magas rangú résztvevővel, közöttük Ferenc pápával.

Az I. Táplálkozási Világkonferenciát 1992-ben rendezték. Az azóta eltelt több mint húsz évben az éhező vagy alultáplált emberek száma emelkedett, és nem csak a növekvő népességszám miatt. 2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig véget vetnek a súlyos szegénységnek és éhínségnek, és az éhínségben szenvedők arányát felére csökkentik. Ezt a célt (az ENSZ úgynevezett első számú millenniumi fejlesztési célját) a FAO adatai szerint hatvan ország tudta teljesíteni. A világban továbbra is 842 millió ember szenved krónikus éhezéstől. Évente majdnem hétmillió ötévesnél fiatalabb gyermek hal éhen. Eközben 162 millió az elhízottak száma.

A II. Táplálkozási Világkonferencián résztvevő magyar delegációt Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vezeti. Szerdai felszólalásában többek között a magyarországi iskolaétkeztetési programokról számol be, amelyek a táplálkozással kapcsolatos nemzetközi célkitűzések a magyar jogszabályokba való átültetésének példái.

Kálmán Zoltán mezőgazdasági és környezetügyi tanácsos, Magyarország állandó képviselője az ENSZ római székhelyű mezőgazdasági és élelmezési szervezeteiben az MTI-nek elmondta: a II. Táplálkozási Világkonferencia újdonságát a szemléletváltás jelenti.

A nemzetközi közösség a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által megfogalmazott jelszót tűzte zászlajára, amely szerint az éhezők számának csökkentése helyett az egyetlen elfogadható cél a "nulla éhezés" (zero hunger) megvalósítása. Ezt képviseli többek között a FAO, a Világélelmezési Program (WFP), amely az ENSZ legnagyobb élelmiszersegélyező szervezete, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Ferenc pápa is - hangsúlyozta Kálmán Zoltán. Hozzátette, hogy a zéró éhezés megvalósítása érdekében a millenniumi fejlesztési célokat az időhatár nélküli fenntartható fejlesztési célok váltották fel.
A II. Táplálkozási Világkonferencia másik vívmánya, hogy az éhezés elleni küzdelemmel és az alultápláltság orvoslásával párhuzamosan kiemelt figyelmet szentel magának a táplálkozásnak. Míg a fejlődő országokban a táplálék hiánya jelent problémát, addig a fejlett államokban az egészséges táplálék hiánya miatt van szükség gyors fellépésre az egyre jobban elhízó társadalomban.
A világkonferencia résztvevői szerda délután nyilatkozatot és cselekvési tervet fogadnak el. FAO római székházában rendezett kétnapos találkozón a program szerint többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, valamint állam- és kormányfők, magas szintű döntéshozók, civil szervezetek vesznek részt.
Csütörtökön a konferencián beszédet mond Ferenc pápa, aki megválasztása óta többször a világ szégyenének nevezte az éhező emberek létezését. A pápák közül utoljára 2009-ben XVI. Benedek tartott beszédet a FAO-ban.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: