Földművelődésügyi Minisztérium

Magyar–török gazdasági együttműködés

2014.11.19

November 13-14. között Ankarában rendezték meg a magyar–török gazdasági vegyes bizottság III. ülését. A magyar delegációt, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetett, Mehmet Müezzinoğlu török egészségügyi miniszter fogadta.

A két ország közötti gazdasági együttműködésről szóló egyezmény aláírását szakértői munkacsoport-ülés előzte meg, amelynek levezetésére magyar részről Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kapott felkérést.

Magyarország és Törökország a kétoldalú kereskedelem további élénkítéséről állapodott meg. A kétoldalú megállapodás többek között kiterjed a befektetések kölcsönös támogatására, a két ország energetikai téren történő együttműködésére, különös tekintettel az atomenergiára és a biomasszára, az egészségügy, a közlekedésfejlesztés, a hulladékgazdálkodás és a vízügy területére.

Az egyezmény az agráriumhoz kapcsolódó számos területen deklarálta a két fél további együttműködési szándékát; úgymint az agrárpiaci információk kölcsönös megosztása, az agrároktatás és kutatás-fejlesztés, a mezőgazdasági eredetű szennyezők megelőzése, a korszerű öntözéstechnológiák, illetve az élelmiszer-feldolgozás és élelmiszerbiztonság területén.

A kétoldalú tárgyalások érintették az élőállat, különösen a szarvasmarha kereskedelmét, az erre vonatkozó magyar elképzelések az ülés jegyzőkönyvébe is belekerültek. A felek további együttműködése várható az édesvízi halászat és az akvakultúra területén.


Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: