Emberi Erőforrások Minisztérium

Átalakul az alapellátás, több lesz a népegészségügyi szűrés

2014.12.04

Mindenképpen javítani szeretne a kormányzat a lakosság egészségi állapotán, ezért átalakítják az alapellátást és több lesz a népegészségügyi szűrés és a szűrőhely - erről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár beszélt az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén.
Zombor Gábor meghallgatásán azt mondta, az alapellátás tervezett átalakításának több célja van. Egyrészt vonzóvá tenni az orvosok számára a háziorvoslást, továbbá hogy ne maradjanak betöltetlen praxisok, és ezen ellátási formát erősítve lehetőség szerint, akit lehet, itt lássanak el, tehermentesítve a járó- és kórházi ellátást.
Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy növelik a háziorvosok finanszírozását, és több népegészségügyi szűrést fognak végezni. Megjegyezte, az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a családorvosok finanszírozása, a jövő évi költségvetésben egy 10 milliárd forintos többlet szerepel erre a célra és az ígéretek szerint 2016-ban is ugyanennyi plusz forrás áll majd rendelkezésre.
Zombor Gábor utalt arra, hogy az átalakítás a háziorvosok vállalkozói státusán nem fog változtatni, továbbá a jövőben lehetőségük lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkezők a választott szakterületükön is dolgozhassanak. Jelezte, külön törvény készül az alapellátás feltételrendszerének meghatározásához.
Mint mondta, valamelyest javultak a magyar lakosság népegészségügyi adatai, köszönhetően az eddig bevezetett intézkedéseknek. Példaként említette a közétkeztetés átalakítását, az élelmiszerekben lévő transzzsírsav korlátozását, a dohányzás ellen tett lépéseket.  A cél, hogy 2020-ra a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma elérje az európai uniós átlagot. Hangsúlyozta, a kormány célja egységesíteni a különböző népegészségügyi szűréseket (kardiovaszkuláris, stroke, cukorbetegség, onkológiai), és ehhez egységesíteni kell a források felhasználását.
Zombor Gábor megemlítette, hogy a szakmai szervezetekkel megkezdték a különböző népegészségügyi programok kidolgozását, és országosan száz egészségügyi intézményben lesznek olyan helyek, ahol ezeket a vizsgálatokat el lehet végezni, végeztetni.
Ezzel párhuzamosan erősítik az egészségfejlesztési irodák működését, amelyek mintegy kapocsként szolgálnak majd a háziorvos és a kórházak között információáramlásban. A szűrésekről elmondta még, hogy a vastagbél-szűrés esetében három megyében pilot program indult, amit majd országossá terjesztenének ki.
Az onkológiai területéről beszámolva azt mondta, itt jelentős változás várható a rendszerben, hogy elindult az a folyamat, amelynek célja egy országosan egységes rendszer létrehozása.
A rezidensi rendszert érintve Zombor Gábor arról beszélt, hogy a kormány központilag akarja finanszírozni a szakorvosképzést, amely szisztémára szintén egy külön jogszabály készül majd, ez a tervek szerint még idén a kormány elé kerülhet. Mint mondta, ebben a jogszabályban rögzítik azt is, hogy egy szakorvosi minimálbért vezetnek be. Zombor Gábor említette azt is, hogy jövő év júliusára lefektetik életpályamodell alapjait.
A gyógyszer-nagykereskedelem helyzetéről úgy fogalmazott, vannak olyan kormányzati elképzelések, amelyek a jelenlegi monopolhelyzeten változtatnának. Hozzátette: erről azonban még nincs döntés. Megerősítette, a jelenlegi közfinanszírozott ellátási csomagon nem kívánnak változtatni, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást nem fog finanszírozni.

Cégnév:
Település:
Felhasználónév:
Jelszó: